Luettua: The Best Investment Writing (ed. Meb Faber)

Kun huomasin, että yhdysvaltalaiselta sijoittajalta Meb Faberilta on tulossa uusi kirja, pyysin saman tien kustantajalta arvostelukappaleen. Faberin viimeisin teos, The Best Investment Writing – Selected Writing from Leading Investors and Authors, on kokoelma kokeneiden sijoittajien kirjoituksia.

Aiheina ovat erilaiset sijoitusstrategiat, markkinoiden ja arvostustasojen seuraaminen ja arviointi sekä sijoittajien käyttäytyminen ja varallisuuden hoito. Aiheita on siis otettu mukaan varsin laajalla skaalalla.

Kirjoittajien joukosta selkeiksi suosikeiksini nousivat Ben Carlson ja Michael Kitces.

Ben Carlson pitää A Wealth of Common Sense -nimistä blogia, jossa hän käsittelee varallisuudenhoitoon, eläkesäästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä teemoja. Meb Faberin editoimassa kirjassa on Carlsonilla kirjoitus, jossa hän listaa 20 sääntöä oman talouden hoitoon.

Pidän Carlsonin selkeästä ja maanläheisestä tyylistä. Carlsonin ohjeita ovat muun muassa:

  • sääntö numero 1: Hyvätuloisuus ja varallisuus eivät ole sama asia. Korkea palkka ei välttämättä tarkoita rikkautta, eikä matala palkka välttämättä tarkoita köyhyyttä. Se, mikä merkitsee, on kuinka paljon tuloistaan pystyy säästämään.
  • sääntö numero 6: Jos haluaa ymmärtää omia prioriteettejaan, on katsottava, mihin rahaa kuluu joka kuukausi. Jotta oma talous toimii, on ymmärrättävä, mihin rahaa menee kuukaudesta toiseen. Tavoitteena on käyttää rahaa niihin asioihin, joita arvostaa mutta säästää kaikesta muusta.
  • sääntö numero 15: Tavaroiden ostaminen ei tee onnelliseksi pitkällä aikavälillä. Uusien tavaroiden hankkimisesta voi tulla hetkellisesti iloiseksi, mutta sen vaikutus jää lyhyeksi.

Loput Carlsonin säännöt löytyvät täältä: 20 Rules of personal finance.

Toiseksi suosiksi nousi Michael Kitces, jonka nelivaiheisesta mallista eläkesäästöihin kirjoitin jo elokuun alkupuolella.

Michael Kitcesin nelivaiheinen malli eläkesäästöihin: ansaitse, säästä, sijoita ja suojaa.

Kuten näistä kahdesta nostosta voi päätellä, niin kirjassa mielenkiintoisimpina pidin oman talouden hallintaa ja pitkän aikavälin säästämistä ja sijoittamista koskevia kirjoituksia.

En taida kovin helposti innostua monimutkaisista sijoitusstrategioista tai niiden yksityiskohtien loputtomasta viilaamisesta.

The Best Invesment Writing -kirjassa on siis kiinnostavia ja hyödyllisiä kirjoituksia, mutta kokonaisuutena se on valitettavan epätasainen. Varsinainen punainen lanka tai kirjaa eteenpäinvievä sanoma uupuu.

Lukukokemuksena se muistuttaa enemmän lehden kuin kirjan lukemista. Siitä voi valikoiden mielenkiintoisimmat osiot ja lukea ne.

2 vastausta artikkeliin “Luettua: The Best Investment Writing (ed. Meb Faber)

  1. Kiitos hyvästä kirja-arvostelusta! Huomaan usein, että näistä kirjoista on vaikea löytyy ns. uusia ideoita vaan esimerkiksi juuri nuo nostamasi asiat toistuu aina hieman erilaisessa muodossa. Mielestäni se tarkoittaa, että vaurastuminen on oikeasti aika simppeliä mutta harva sitä osaa silti toteuttaa.

    1. Kiitos kommentista! Ja pahoittelut hitaasta vastailusta 🙂

      Tosiaan samat jutut toistuu vuodesta toiseen. Silti niin monet kokevat oman talouden hallinnan ja sijoittamisen hankalaksi. Mikähän siihen saataisiin lääkkeeksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *