Sijoittaminen on pääoman allokointia. Mietitkö sitä riittävän suuressa mittakaavassa?

Piensijoittajana sitä alkaa helposti vähätellä sijoittamiaan summia. Että mitä näillä nyt on väliä; eihän näin pienet summat vaikuta mihinkään samalla pelikentällä institutionaalisten sijoittajien kanssa.

On hienoa, että esimerkiksi Nordnet on kesäkampanjallaan mahdollisten pienten kauppojen tekemisen. Tässä on kuitenkin myös riskinsä.

Warren Buffett on tunnetusti sanonut, että jokaisella pitäisi olla mahdollisuus tehdä kaksikymmentä sijoitusta elämänsä aikana ja siinä kaikki. Kun kauppaa ei voi käydä holtittomasti ja valitsemiinsa sijoituskohteisiin on uskottava aivan sataprosenttisesti, niin taustatyökin tulee tehtyä huolella.

Samasta ideasta kirjoittaa The Manual of Ideas – The Proven Framework for Finding the Best Value Investments -kirjassa John Mihaljevic. Kaiken pörssihulinan keskellä sijoittajan ei pidä unohtaa, mitä osakkeet todellisuudessa ovat.

Osake ei ole arpalippu

Mihaljevic muistuttaa, että osake kuvastaa omistusosuutta jossain tietyssä yhtiössä. Pörssi puolestaan on ainoastaan paikka, jossa näitä omistusosuuksia voi ostaa ja myydä.

Ilman pörssiäkin yrityksiä voi ostaa, myydä ja omistaa aivan kuten esimerkiksi asuntoja ja autoja. Pörssi vaan tekee kaupankäynnistä nopeampaa ja helpompaa – mikä tosin on usein hätähoususijoittajien kannalta vain haitaksi.

Toimivilla rahoitusmarkkinoilla yritysten, jotka luovat arvoa sekä asiakkailleen että omistajilleen, pitäisi pystyä keräämään pääomaa toiminnalleen. Sen sijaan yritysten, jotka eivät näin tee, ei pitäisi saada rahoitusta. Sijoittajat tekevät näitä ratkaisuja päättämällä, mihin rahansa laittavat.

Sijoittajan tehtävä on pääoman allokointi

The Manual of Ideas -kirjassa Mihaljevic kertoo, miten sijoittamisen miettimisen pääoman allokointina on tehnyt hänestä paremman sijoittajan. Vaikka se kuulostaa vähän suuruudenhullulta, niin piensijoittaja voi aivan hyvin kuvitella, miten hänen mielestään kaikki maailman rahavarat tulisi sijoittaa. Tämä näkemys auttaa piensijoittaa tekemään omat sijoituspäätöksensä.

Sijoittamisen näkeminen koko maailman pääoman allokointina sai Mihaljevicin tajuamaan, että hän voi tosiaan sijoittajana halutessaan jättää jotkut toimialat täysin huomiotta. Hänen ei tarvitse valita voittajaa autoteollisuudesta, jos hän ei ylipäänsä usko autoteollisuuden menestykseen kannattavana sijoituskohteena.

Mihaljevicin mukaan menestyneet pitkän aikavälin sijoittajat uskovat tuottojen tulevan sijoituskohteeksi valitun yhtiön menestyksen myötä. On siis pidettävä sijoittaminen erillään spekuloinnista ja katsottava maailmaa omistajan silmin.

Mitkä ovat sinun kaksikymmentä valintaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *