The Intelligent Investorin ensimmäinen luku: pidä sijoittaminen erillään spekuloinnista

Kirjoitus sisältää *-merkityn affiliate-linkin.

The Intelligent Investor on sijoituskirjoissa klassikkojen klassikko. Käytännössä kaikki arvosijoittamiseen pohjaavat sijoittajat vannovat sen nimeen.

Kirjan kirjoittanutta Benjamin Grahamia pidetään arvosijoittamisen oppi-isänä. Grahamin kuuluisin oppilas puolestaan on yhdysvaltalainen Warren Buffett, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä sijoittajana.

The Intelligent Investor* -kirjan ensimmäisessä luvussa perehdytään siihen, mitä sijoittaminen on ja mitä sillä kannattaa tavoitella. Lisäksi Graham tekee selväksi, mitä sijoittaminen ei ole.

Alla on neljä tärkeintä kohtaa kirjan ensimmäisestä luvusta:

Erota sijoittaminen spekuloinnista

Sijoittajan ei pidä erehtyä spekuloimaan eikä spekuloijan pidä luulla sijoittavansa. Sijoittaja arvioi osakkeen arvon yhtiön liiketoiminnan perusteella. Spekuloija puolestaan ostaa osaketta, sillä hän ajattelee jonkun toisen maksavan siitä vielä enemmän. Sijoittaja on siis kiinnostunut yhtiöstä, kun taas spekuloija katsoo ainoastaan osakkeen hintaa.

Jos on aivan pakko spekuloida, perusta erillinen pelisalkku

Jos haluaa välttämättä spekuloida, voi pienen osuuden varoistaan laittaa erilliseen pelisalkkuun. Mitä pienempi osuus niin sitä parempi. Tätä pelisalkkua ei saa koskaan sekoittaa sijoituksiin. Siihen ei myöskään tule koskaan lisätä rahaa sillä perusteella, että sen arvo on noussut.

Analysoi yhtiö perusteellisesti ennen osakkeen ostamista

Grahamin mukaan sijoittaminen koostuu kolmesta eri osasta. Ensinnäkin sijoittajan tulee analysoida yhtiö perusteellisesti ja olla varma yhtiön menestystekijöistä ennen osakkeen ostamista. Toiseksi sijoittajan on varmistuttava salkun suojaamisesta suurilta tappioilta. Kolmanneksi sijoittajan on paras tavoitella kohtuullista tuottoa äärimmäisyyksien sijaan.

Ajallinen hajauttaminen tuo suojaa

Dollar cost averaging tarkoittaa sitä, että osakkeisiin sijoitetaan sama summa rahaa esimerkiksi joka kuukausi tai joka kvartaali. Näin sijoittaja saa ostettua enemmän osakkeita kun pörssikurssit ovat alhaalla ja vähemmän osakkeita kun pörssikurssit ovat korkealla. Lopputuloksena on kohtuullisen hyvä keskimääräinen ostohinta hankituille osakkeille.


The Intelligent Investor -kirjan muiden lukujen opit jatkuvat seuraavissa osioissa.

Yksi vastaus artikkeliin “The Intelligent Investorin ensimmäinen luku: pidä sijoittaminen erillään spekuloinnista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *